Reklama
 
Blog | Martin Kryl

Milošova účtenka

Není to tak dlouho, co se jeden o něco mladší a vcelku respektovaný spisovatel pustil na facebooku do debaty s odpůrci stávajícího prezidenta a požádal je o „taxativní seznam toho, čeho se přesně Miloš Zeman dopustil a za co má pykat“.

Nejdříve jsem se domníval, že kolega (ne, že bych se chtěl považovat za spisovatele, onen literát je totiž také právník) si z nás tropí legraci a jen tak šprýmuje, ale pak mi došlo, že jsem se stal svědkem pozoruhodné anomálie – vzdělaný pražský intelektuál s dlouholetým působením v neziskovkách, intenzívně komentující politickou scénu (ergo typický příslušník „kavárny“), který zároveň myslí svoji podporu Zemanovi smrtelně vážně. Aby se jemu podobní nemohli vymlouvat, že „nevěděli a nikdo jim nic neřekl“, dovolím si v poněkud delší zkratce shrnout, co všechno Miloš za těch pět let ve funkci spáchal, a proč si zasloužíme někoho lepšího.

Dříve než byl Miloš Zeman zvolen, ti pozornější už věděli, že jak jeho kampaň, tak i předchozí politickou kariéru provázela řada lží, urážek a skandálů. Kdo nebyl slepý a hluchý, měl možnost se to dočíst už dávno, např. od Jana Urbana, zde a zde. Přesto to voličům nestačilo a poslali Zemana z Vysočiny na Hrad. Ti naivnější se snad mohli domnívat, že v roli hlavy státu se bude chovat střízlivě, zatímco ostatní asi už tušili, že s přibývajícími roky to nebude lepší, ale naopak. Že to však bude taková ostuda, to nejspíš nečekal nikdo. Podrobnější rozbory Zemanových skutků již udělali jiní – třeba zde. Ale sám jsem se chtěl zdržet politického hodnocení, které je vždy subjektivní, a raději vybral jen ty výroky a činy, které lze zařadit do některé z těchto tří kategorií: a) trapné a nedůstojné, b) smyšlené a lživé, c) sprosté a urážející. Jejich třídění ponechávám na laskavém čtenáři, mnohé z nich totiž patří do dvou či rovnou do všech tří skupin. Za pět let Milošova panování tak neuplynul měsíc, ve kterém bychom nemuseli rolovat oči studem z toho, co říká a činí náš nejvyšší reprezentant. Za povšimnutí však stojí i degradace Zemanovy osobnosti, patrná zejména tím, jak se s postupujícím časem jeho výroky přitvrzují. Tady jsou chronologicky od prvního dne, kdy složil prezidentský slib:

2013

březen Ještě v inauguračním projevu označil „podstatnou část českých médií za ostrov negativní deviace“.

duben V rozhovoru pro rakouskou agenturu APA obhajoval poválečný odsun milionů sudetských Němců tím, že mohli být rádi, že nebyli odsouzeni k trestu smrti.

květen Den po státním svátku byl viděn, jak popíjí na ruské ambasádě a zpívá „Pusť vsjegdá budět solnce“ a v podnapilém stavu pak přišel do Svatováclavské kaple ke korunovačním klenotům. Veřejnosti se neomluvil a opilost vydával za virózu.

červen Proti vůli parlamentu jmenoval tzv. Rusnokovu úřednickou vládu složenou z členů jeho vlastní neparlamentní strany SPOZ, ačkoliv M. Němcová měla podporu většiny poslanců.

červenec Při návštěvě Německa se místní novinářky ptal: „Jste snad agentka Tálibánu nebo Al-Káidy? Alláhu akbar!“

srpen Jeho osobní lékař potvrdil, že Zeman pije nejméně šest skleniček vína a tři panáky tvrdého alkoholu denně.

září Odmítl jmenovat M.C. Putnu profesorem a nepozval rektora Masarykovy univerzity M. Beka a rektora Jihočeské univerzity L. Grubhoffera na slavnostní udílení státních vyznamenání.

říjen „Dovolte mi, abych vašim dětem doporučil, aby počkaly do 27 let a potom kouřily zcela bez rizika.“ Na tajné schůzce v Lánech organizoval proti B. Sobotkovi vnitrostranický převrat v ČSSD.

listopad Vážný zdravotní kolaps po vyčerpávající předvolební kampani ve prospěch SPOZ sváděl na psa a shrnutý koberec.

prosinec Nahradil novoroční projev prezidenta republiky tzv. „Vánočním poselstvím“, ačkoliv obsahově šlo o sebestřednou zprávu o výkonu funkce. Ke státnímu svátku ČR vůbec nevystoupil.

2014

leden Nejprve vzkázal, že nejmenuje do vlády nikoho, kdo ho nebude mít čisté lustrační osvědčení, a následně potvrdil A. Babiše, přestože podmínky lustračního zákona nesplnil.

únor Vystoupil v Evropském parlamentu s projevem ve směšné angličtině („Bablbam“).

březen Lhal o obsahu ukrajinského jazykového zákona: „…protože zakázat třetině obyvatelstva používání mateřského jazyka dokáže jen idiot“. Žádný zákaz v návrhu zákona nebyl a kontroverzní zákon ani nenabyl účinnost.

duben Obdržel anticenu Ropák za podporu výstavby plavebního kanálu Dunaj-Odra-Labe, za podporu prolomení územních limitů schválených českou vládou, kácení kůrovcem napadených stromů v NP Šumava a podporu výstavby jaderných bloků v JE Temelín a JE Dukovany.

květen Na otázku, zda má nějaké oblíbené místo v Plzeňském kraji, odpověděl: „Jsou to Konstantinovy Lázně, tam jsem přišel v sedmnácti letech o panictví“.

červen Při návštěvě Vysočiny přímo před dětmi v místní škole popíjel a kouřil.

červenec Dovolená.

srpen V záležitostech Ukrajiny opakoval rétoriku Kremlu a kritizoval protiruské sankce EU.

září Na summitu NATO řekl, že bude žádat jasné důkazy o ruské přítomnosti na východě Ukrajiny a prohlásil, že věří ruskému ministru zahraničí S. Lavrovovi, že na území Ukrajiny žádní ruští vojáci nejsou.

říjen V čínské televizi mával Krtečkem a vykládal, že je v Číně, aby „se učil, jak stabilizovat společnost“.

listopad Lhal o své údajné přítomnosti na demonstraci na Národní třídě dne 17.11.1989: „Přátelé, nebyla to žádná krvavá řež, nebyl to žádný nestandardní masakr. A to ještě ti dědci z Lidových milicí, když dostali povel ‚obušky k nasazení připravit‘, tak si je dali takhle na prsa a rozběhli se a my jsme jim utekli.“ (mimochodem, na Národní tehdy Lidové milice nebyly)

prosinec V tzv. Vánočním poselství označil své názorové oponenty za neandrtálce.

2015

leden V projevu k výročí osvobození Osvětimi lživě nařkl F. Peroutku a W. Churchilla, že byli fascinováni nacismem. Peroutkovi navíc přisoudil autorství neexistujícího článku: „Hitler je gentleman“ a dalšího výroku, který napsal někdo jiný. Ačkoliv soud pravomocně rozhodl proti němu, nikdy se neomluvil.

únor Den po masakru v restauraci v Uherském Brodě, kde zemřelo 8 obětí útoku šíleného střelce, prohlásil na akci na Pražském hradě: „Smrt abstinentům a vegetariánům!“

březen Kritizoval Českou televizi s tím, že komu se její model nelíbí a nechce platit koncesionářské poplatky, nechť tuto částku odevzdá na veřejně prospěšné účely.

duben „Plíce mám naprosto čisté, právě proto, že kouřím. Prostatu mám jako panic.“

květen Odmítl podepsat dekrety tří docentů navržených ke jmenování profesorem.

červen Na vojenské základně namířil kulomet na skupinu novinářů a vydal povel: „Do novinářů pal!“. Poté si povzdechl: „Bohužel v něm nebyly náboje“.

červenec Obvinil Českou televizi: „Je vidět, že Česká televize jako vždy lže.“ Přitom kritizovanou reportáž odvysílala TV Nova.

srpen Prostřednictvím svého mluvčího napadl výzvu „Vědci proti strachu a lhostejnosti“, kterou více jak 1500 vědeckých osobností protestovalo proti rostoucí etnické a náboženské nesnášenlivosti.

září Ženu protestující během jeho vystoupení v Havlíčkově Brodě označil za obecního blázna. Navzdory svému slibu neodvolal kancléře Mynáře, ačkoliv NBÚ rozhodl, že mu prověrku neudělí.

říjen Udělil státní vyznamenání svým kamarádům, estébákům a nomenklaturním komunistům.

listopad Na akci k výročí 17.11. na Albertově vystoupil společně s M. Konvičkou (kterého policie obvinila z podněcování nenávisti), poté se vymlouval, že ho prý předtím neznal.

prosinec Získal nominaci na cenu Kyselá žába za výrok: „Přijdeme o krásu žen, protože ty budou zahaleny v burkách od hlavy po paty včetně obličeje, kde máte jen takovou látkovou mřížku. No tak dovedu si představit ženy, kde by to bylo zlepšení…“

2016

leden Na adresu premiéra Sobotky řekl: „Chcete-li se zbavit jakéhokoli politika, je k tomu jediná demokratická cesta – a to jsou svobodné volby. A pak existuje nedemokratická cesta – a ta se jmenuje kalašnikov.“ Znovu veřejnosti připomněl, že v Konstantinových Lázních přišel o panictví.

únor Před studenty opět propagoval kouření a konzumaci alkoholu. „Pokud jste neochutnal slivovici, přišel jste o hodně a skončíte jako Adolf Hitler.“

březen V čínské televizi prohlásil, že bývalá vláda velmi podléhala tlaku USA a EU a že Česko je teď znovu nezávislá země.

duben Nazval demonstranty duševně nenormálními lidmi a pochválil policii za zajištění pořádku při návštěvě čínského prezidenta (soud později označil dva zákroky za nezákonné).

květen Jako svědek prohlásil u soudu: „Tehdy jsem ještě netrpěl demencí, obsah smlouvy s Altnerem jsem znal.“

červen „Udělám všechno pro to, aby bylo referendum o vystoupení (z EU a NATO) a aby se v něm lidé mohli vyjádřit.“

červenec Dovolená. „Prosím vás, uškrťte toho člověka.“

srpen Nechal uprostřed turistické sezóny zpřísnit bezpečnostní opatření na Pražském hradě a turistům tak prodloužil čekání v nekonečných frontách.

září Namísto pohřbu Š. Peréze se účastnil ruské konference na ostrově Rhodos organizované dlouholetým příslušníkem KGB a oligarchou na sankčním seznamu USA.

říjen Z pozdního příjezdu na pohřeb prezidenta Kováče obvinil nejprve Řízení letového provozu, pak počasí (slunečné), slovenský protokol, a nakonec neexistující protivítr. Po Hermanově setkání s dalajlámou vyškrtl „za trest“ J. Bradyho ze seznamu navržených na vyznamenání. Udělení medaile za zásluhy D. Hůlkovi vysvětloval vymyšlenou informací o zájmu Vídeňské opery o zpěváka.

listopad Přidal se k vykonstruovanému obvinění Divadla Petra Bezruče a ČT z přípravy údajné provokace namířené proti jeho manželce Ivaně. Vzápětí kritizoval Hillary Clinton slovy: „Žena, která nedokázala uspokojit manžela, nedokáže uspokojit ani Ameriku“. Křivě nařkl amerického velvyslance Schapira, že se neúčastnil slavnostního večera 28. října. Poskytl záštitu ruské ceně Stříbrný lučištník, jehož hlavním sponzorem byl striptýzový klub. Českou televizi nazval „souborem pitomých domovnic“.

prosinec Nazval ty, kdo zpochybňují jeho způsobilost vykonávat funkci „lháři a pitomci“. Ve svém tzv. Vánočním poselství poskládal snůšku výmyslů, lži a trapností.

2017

leden Navrhl Senátu jmenování agenta StB do Etické komise ČR, ačkoliv věděl, že dotyčný nesplňuje zákonné podmínky. Kritizoval názory právních expertů slovy: „Blbečci, kteří neznají ústavu, mě nezajímají“, ačkoliv jím tvrzená pravomoc z Ústavy nevyplývá.

únor Na návštěvě v Jaroměři označil svého odpůrce za „obecního blázna“, při projevu ve sněmovně se posmíval ekologickým aktivistkám „Místo, aby je ti dřevorubci přeřízli…“ Českou televizi nazval potravinovou konzervou se zkaženým masem. Brněnského zastupitele Hollana považuje „za blázna“.

březen Vynadal primátorovi Karlových Var, že se nestará o Císařské lázně, ačkoliv objekt nepatří městu, ale kraji. V Sokolově místního aktivistu nazval idiotem. „Nejpitomější tvor na zeměkouli je český novinář… Kvůli tomu, že vás pokládám za pitomce, vás tou hůlkou možná při odchodu přetáhnu.“ Slíbil, že nepovede osobní kampaň a ani nebude komentovat své protikandidáty – slib již po 3 týdnech porušil.

duben „Zmlátit vlastní ženu byl můj sen a tento sen se naplní pouze jednou za rok pod záminkou velikonočních svátků“.

květen Lhal v TV Barrandov o tom, že se Sobotkou nejednal o odvolání Babiše, ačkoliv to dva dny před tím sdělil ČT. Vymyslel si citaci ústavních právníků V. Pavlíčka a J. Hřebejka. „Po vyhynutí blbouna nejapného na Madagaskaru je nejblbějším tvorem český novinář.“ „Jsou tu další novináři? Novinářů je moc, měli by se likvidovat.“ Navrhl zavírat zelené aktivisty do rezervací.

červen „Petr Kolář je pitomeček a zbabělec.“ O Sobotkovi: „Když tě z bytu vyhazuji čtyři měsíce před volbami, tak se chováš jako svině“. Poslal pozdravný dopis Klubu českého pohraničí.

červenec  Lobbování v Kyrgyzstánu za firmu Liglass (patřící kancléřovu kamarádovi) zdůvodňoval tím, že si vyžádal podklady z ministerstva průmyslu a obchodu, ačkoliv MNO jakoukoliv komunikaci s Hradem popřelo. Stanovisko J. Outlého z Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí odmítl s tím, že z něj mluví „uražená ješitnost“.

srpen Žádosti o vydání poslanců Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání označil za „policejní provokaci pro politické účely“. V pořadu TV Barrandov uvedl: „Jakýsi blbeček z Lidových novin napsal, že v pořádku nejsem a že jsem těžce nemocný. Lidovým novinám já říkám nejhloupější deník v České republice.“

září Potvrdil, že by A. Babiše jmenoval premiérem, i když bude sedět ve vazbě. Hlavu severokorejského státu nazval „stupidním tlouštíkem“.

říjen „Vyžeňte toho kameramana, nebo ho zabiju.“

listopad Lhal o tom, že v r. 1990 napsal volební program Občanského fóra, ve skutečnosti napsal jen předmluvu.

prosinec Tvrdil, že když byl předsedou sněmovny (v letech 1996–1998), stačili mu tři místopředsedové. Ve skutečnosti jich měl stejně jako dnes, tj. pět. Nominaci soudruha Ondráčka podpořil slovy: „Pokud komunisté říkají, že nemají vhodnějšího kandidáta, tak vem čert jeho minulost.“

Do přehledu se nemohlo vměstnat vše, čím Zeman urážel zejména novináře či své oponenty, co všechno si vymyslel a vylhal, jakou ostudu doma i v zahraničí udělal. Je toho tolik, že se v té jeho slovní žumpě pomalu vaříme jako ta pověstná žába v hrnci s vodou, a to jsem se schválně zdržel i jeho notoricky známého překladu slova „pussy“. Všechno to tlachání, vulgarismy, nesplněné sliby, názory otočené o 180° zdůvodněné hloupými bonmoty, by nejspíš papír snesl, ale čtenářům by jen bylo ještě více nevolno.

Reklama

A pokud někomu pořád ještě nedošlo, proč je Miloš Zeman špatným prezidentem, přidám na závěr poslední dva argumenty:

1) Nikdy v historii nemuseli volení zástupci občanů umravňovat prezidenta tak, jak činil Senát svým usnesením z 3.3.2016: „Senát vyzývá prezidenta republiky, aby jako hlava státu, jež je garantem řádu s posláním společnost sjednocovat a zmírňovat v ní konflikty, z této své ústavní role nevystupoval a svými projevy a činy společnost nerozděloval.“

2) Žádný z předchozích prezidentů si vůči vlastním občanům nedovolil vyplivnout tolik zlosti jako v pořadu Týden s prezidentem, TV Barrandov, 31.3.2017: „…Teď jsem naštval tolik lidí. Bože, to mám radost. Vždy, když naštvu lidi, tak se zaraduju. Pokud jsem nestihl někoho urazit, já si to příští týden vynahradím.“

Tak snad už není třeba více vysvětlovat, proč autor tohoto blogu nebude volit Miloše Zemana ani v 1. kole, ani v 2. kole prezidentské volby, bez ohledu na to, kdo s ním dále postoupí. #timetoreturntovysocina

P.S. Už je Vám to jasné, pane Zábranský?