Reklama
 
Blog | Martin Kryl

Konspirátoři všech zemí, spojte se!

Tenhle blog je věnován především mým přátelům a známým z řad konzervativců a Trumpových příznivců, kteří zveřejnění předběžných výsledků amerických prezidentských voleb přijali mlčky. Jejich smutek z Trumpovy porážky respektuji a jsem vážně rád, že zůstali stranou toho, o čem píšu níže a že se tak budeme moci společně dál o politice přít v racionálním duchu, věcně a bez nepodložených, absurdních nesmyslů.

Ještě se za oceánem ani neuzavřely hlasovací místnosti a na sociálních sítích či v řetězových emailech se začaly objevovat první „zaručené“ zprávy o kamionech s hlasy pro Bidena, o tajných vodoznacích na hlasovacích lístcích, o statisících korespondenčních voličích, co jsou přitom dávno mrtví, o opožděném razítkování obálek i skokovém nárůstu hlasů pro Bidena, na který Číňané bleskově zareagovali výrobou triček potištěných grafem zobrazujícím údajný volební fraud. Podobně začaly naplno chrlit zprávy o zmanipulovaných volbách i ruské servery. Frustrace z blížící se porážky některým Trumpovým fanouškům natolik zatemnila mysl, že namísto logického a nejpravděpodobnějšího vysvětlení začali polykat konspirační návnadu nahozenou z krajně nedůvěryhodných internetových serverů.

Nepřekvapilo mne, že tyhle žvásty šířili poněkud prostodušší příznivci Okamury, Trikolory a dalších „vlasteneckých“ stran anebo rovnou čeští příznivci Putina. Poněkud mne však zaskočilo, že zpochybnění voleb jsem zaznamenal od řady tuzemských Trumpových fanoušků patřících mezi vzdělané vysokoškoláky, se znalostí světa a bohatými životními zkušenostmi. Od lidí, kteří sledují americká média, orientují se v historických souvislostech, mají nadprůměrnou znalost ekonomických reálií i schopnost rychle rozeznat fake news. O to hůř, že většina z nich jsou glosátoři světových události, ať v tištěných či online denících nebo na blogu, úspěšní ve svém podnikání či zaměstnání. Korespondenční volbu kromě senilního exprezidenta Klause zpochybnili také někteří pravicoví politici a dokonce jeden bývalý člen Národní ekonomické rady vlády.

Od této skupiny bych ale vážně nečekal, že právě v ní se bude recyklovat totální shitstorm lží a konspirací o volebním podvodu a že zároveň u stejných lidí nezaznamenám nic, co by aspoň náznakem vypadalo jako hledání chyby u jejich kandidáta. Vůbec přitom nepopírám, že k menším problémům u každých voleb dochází – ať jde o registraci voličů, ztracené hlasy, nemožnost volit, chybný software v hlasovacích terminálech, nepřesnosti při sčítání, apod. více zde. Ale nebudu ztrácet čas vysvětlováním, proč je technicky nemožné tak zásadně zfalšovat hlasování, aby zcela změnilo výsledek prezidentských voleb 2020. To si každý může projít v sekci týkající se korespondenční volby na stránkách nadstranické komise EAC.

Omezím se proto jen na jeden základní fakt – podle řady studií byly od r. 2000 v celých Spojených státech zaznamenány podvody s hlasy  v řádu nejvýše desítek či stovek hlasů, tj. na úrovni mezi  0.00004% and 0.0009%.  V klíčových státech letos vyhrál Biden o desetiny procenta a přitom nejmenší rozdíl byl cca 10,000 hlasů v Georgii. A proto těm jinak vážně chytrým lidem, kterým nejspíš dočasně vypadl mozek z hlavy, aspoň připomenu pár vedlejších údajů, které nesmysly o falšování voleb nepřímo vyvracejí:

  1.  Trump prohrál již před čtyřmi roky v popular votes o téměř 3 miliony hlasů s nepříliš oblíbenou Clintonovou, a tehdy nikdo z nich o falšování výsledků nemluvil. O falšování voleb začal mluvit Trump až v okamžiku, kdy mu během kampaně došlo, že volby nevyhraje.
  2. Trump za celé čtyři roky ve funkci jako jediný prezident v historii USA nezískal ani jednou (!!) důvěru nadpoloviční většiny obyvatel u širokého spektra agentur průzkumu veřejného mínění (viz graf). Výsledek voleb odpovídá dlouhodobým trendům včetně běžné výběrové  chyby/odchylky.
  3. Od chvíle, kdy Trump přežil lednový impeachment, se jeho popularita kvůli nezvládnuté COVID-19 pandemii jen propadala, rostoucí nezaměstnanost a historicky nejhorší propad celé ekonomiky vymazaly naději na snadné vítězství.
  4. Trumpův volební výsledek cca 48 % odevzdaných hlasů naprosto přesně odpovídá dlouhodobé úrovni jeho dissaproval rate 52 %. Prostě nedává žádný smysl, aby voliči s jeho politikou nesouhlasili a pak mu ve volbách dali svůj hlas.
  5. Biden se jako jediný z vyzyvatelů v dějinách USA dostával před volbami v celostátních průzkumech napříč agenturami nad 50 % voličské podpory, tomu odpovídá i celkový výsledek.
  6. Změny v průběžném pořadí kandidátů bezprostředně po skončení hlasování byly snadno vysvětlitelné pozdějším počítáním korespondenčních hlasů, o nichž se už předem vědělo, že je to preferovaný způsob volby demokratických voličů.
  7. Jeden bonusový argument, který není z mé hlavy, ale od © Michal Žák: Jestliže Demokraté podváděli s prezidentskými volbami, proč si tedy zároveň nepojistili i většinu v Senátu, když už to všechno mají Američané na jediném volebním lístku?

Ještě si dovolím připomenout, že o Trumpově prohře jsem psal ve svém blogu již v polovině března, kdy ještě nebylo ani jisté, že proti němu bude stát Biden, ale už bylo zjevné, že Američané se budou chtít Trumpa zbavit. Kdo to nechtěl vidět, byl jen celou dobu zaslepený.

Není překvapením, že předběžné výsledky Trump neuznal a že ke konečnému výsledku je ještě dlouhá cesta a lemována bude žalobami, protesty a nebývale vysokou vlnou emocí. Pokud by poraženým byl dlouholetý politik, oddaně sloužící vlasti, nejspíš bychom byli ušetřeni toho vzteklého fňukání, trapných výmluv a snůšky lží, co nás v dalších dnech čeká. Uslyšeli bychom „concession speech“ podobnou té, co měli skuteční Republikáni jako třeba:

Jenže prohrál totiž někdo, o němž všichni věděli, že nebude respektovat nepsaná pravidla hry. Někdo, kdo celý život měl na mysli vždy a za všech okolností pouze svůj vlastní zájem a ty čtyři roky ve veřejné službě považoval jen za anabolikum pro své ego. Někdo, kdo si celou dobu ve funkci si jen stěžoval, jak právě jemu všichni ubližují. Teď bude ze sebe dělat oběť (demokratického volebního) systému, svalovat vinu za neúspěch na ostatní a dokola uslyšíme o největším volebním podvodu v historii. Trump má samozřejmě právo věc žalovat u soudu – nakonec je známo, že velmi rád se soudí, ale v drtivé většině soudy prohrává, a nejinak tomu bude i teď. Z Trumpa bude LOSER.

Reklama

Na závěr své konzervativní přátele aspoň ujistím, že žádný rozumný liberál, který si přál střídání ve White House, nemá zájem na tom, aby se na moci podílela anarchistická či radikální levice. Proto je naprostá hloupost označovat Bidena za komunistu (stejně jako Trumpa považovat za fašistu) a tvrdit, že chystá „neomarxistickou revolucí“. Nakonec fakt, že Bidenovi už dnes ultralevice nemůže přijít na jméno, nakonec dokazují první povolební komentáře z její strany.

President-elect ve své první řeči naopak vyzývá ke spolupráci napříč Kongresem, minimálně už jen kvůli tomu, že v Senátu zůstanou Republikáni i nadále ve většině. Takže zachovejte klid, Amerika ty čtyři roky vlády dua Bidena/Harris přežije, stejně jako před tím přežila osm let dvojice Obama/Biden. Republikáni si mezitím musí najít někoho rozumnějšího, důvěryhodnějšího a především nespoléhat na to, že lze volby vyhrát bez politického programu (!), jen s omšelým heslem MAGA. Pak budou mít v r. 2024 šanci na návrat. Ale s Trumpem už ne.

#Biden46th