Reklama
 
Blog | Martin Kryl

Věcná kritika postupu OČTŘ

Výkonný výbor Unie státních zástupců ČR ve svém včerejším prohlášení zdůrazňuje, že jakákoli kritika postupu státních zástupců ze strany aktivních politiků by měla být zdrženlivá, korektní, odborná, věcná a nesmí být nátlakem a osobním napadáním jednotlivých státních zástupců. Nejsa aktivní politik, mohu si dovolit být v kritice méně zdrženlivý, přesto se však pokusím být alespoň korektní, odborný a věcný.

Uplynulo pět týdnů od spektakulární akce provedené ÚOOZ se souhlasem a pod dozorem vrchního státního zastupitelství v Olomouci. O tom, že dnes celá akce zavání velkou blamáží, už není pochyb. Přestože začala poměrně halasnou tiskovou konferencí v přímém přenosu, k dnešnímu dni se k ní v archívu tiskových zpráv ÚOOZ nedočteme ani řádek. A to si přitom mezitím útvar připsal několik slušných zářezů na pažbě v boji se skutečným organizovaným zločinem, o nichž veřejnosti podrobně referuje (akce VOJNA, SLOT). Fakt, že se na stránkách útvaru nedočteme ani slovo k zatčení tří exposlanců a ředitelky kanceláře premiéra ČR, ale spíše nasvědčuje tomu, že elitní policisté si jsou sami vědomi, že tohle nebude akce, na níž by mohli být pyšní.

S požehnáním vrchního státního zástupce dělali Šlachtovi lidé „svoji práci“ tak, jak jsou při boji s organizovaným zločinem zvyklí. Smutné ale je, že ti tvrdí hoši nedokáží rozlišit, zda si jdou pro „vora v zakone“, u něhož lze důvodně očekávat ochranku s ostrými nebo pro sekretářku premiéra, která by na ně mohla zaútočit leda sešívačkou nebo děrovačkou. Vůbec nadužití (či zneužívání) § 54 zákona o policii bylo v této kauze obzvlášť patrné a je otázkou, zda právě tady dozorová činnost VSZ neselhala. Ačkoliv se v obvinění nepíše ani slůvkem o násilné trestné činnosti či nebezpečí útěku pachatelů, všichni obvinění byli v doprovodu ozbrojených kukláčů po svém zatčení přepravováni v poutech. Podle uveřejněných fotografií J.Nagyová dokonce dostala „medvěda“, kterého měl u soudu např. Kajínek s Roubalem, ale nikoliv sériová vražedkyně Stodolová. Takže pokud expremiér Nečas označil jednání „olomoucké party zástupců za svévoli“, nedivme se mu. Být v noci zatčen, spoután a vsazen do šatlavy za něco, co nakonec Nejvyšší soud ČR označí „za nepřijatelnou ingerenci moci výkonné do moci zákonodárné“, může i nezúčastněným logicky připadat jako zvůle OČTŘ.

Ale protože lid obecný má rád, když občas dojde na pány, tak mezitím několik tisíc lidí stihlo podepsat petice na podporu Ištvana a spol., aniž by si alespoň přečetli zveřejněné obvinění. V touze po krvi mocných se tak v typicky české tradici zařadili mezi petenty na podporu provazu pro Horákovou či Anticharty. Na straně druhé však nešlechtí některé politiky ODS (v čele s Klausem) až hysterické obviňování vyšetřovatelů z puče a likvidace politického systému. Tenhle úlet VSZ a ÚOOZ totiž stále dělí i odbornou právnickou obec a je jen škoda, že o meritu věci nerozhodne nezávislý soud. Aspoň že se právníci shodli, že podmínky výkonu vazby jsou otřesné a že je na čase s tím něco dělat.

Reklama

Takže proč by si měl vrchní státní zástupce Ivo Ištvan sbalit věci a hlásit se na olomouckém úřadu práce? Zjevně totiž na svou funkci nestačí – podle vlastních slov před rokem sice rozjel chvályhodné vyšetřování korupce se státními zakázkami, o níž si dlouho cvrlikali vrabci a jejíž důkazy prezentovali investigativní reportéři deníků a televize, ale ani měsíc od monstrzatýkání nevinných exposlanců nevíme, komu vlastně patřilo zabavené zlato a miliony, resp. kolik přesně jich policie našla (sic!). Za naprosto skandální neschopnost pak lze považovat fakt, že za zpronevěřené zakázky nebyl nikdo ani po roce od zahájení „realizace“ obviněn. Masívní nasazení lidských zdrojů a techniky přišlo erár odhadem na stovky tisíc, možná miliony korun a výsledek? Žárlivá sekretářka a směšný šéf armádní rozvědky jsou ve vazbě, zatímco podezřelí z korupce dál chytají bronz u moře.

I když se nejvyšší státní zástupce Zeman brání expresívním reakcím politiků na adresu Ištvana, nakonec sám připustil, že prověří možnost odebrání kauzy VSZ v Olomouci. Snad bude také mít dost soudnosti a rychle nalezne schopnějšího šéfa vrchního státního zastupitelství, který už nebude plýtvat svůj čas a peníze daňových poplatníků na pseudokauzy a konečně vyšetří, kdo a jak se tu přisál na státní firmy a hrabal hluboko v našich společných kapsách. A taky proto, že ten stávající „vrchní je nějakej divnej“ a namísto úspěšného boje se zločinem tu po něm zbývá pachuť ze vstupu represivního aparátu do politiky. Občané této země mají nárok na to, aby jejich zájmy v trestních kauzách zastupoval návladní, jež nebude produkovat takové kiksy, jakých jsme tu byli za posledních několik týdnů svědky.

Autor považuje politické trafiky za nemravné, nikoliv za trestné.

(foto v přehledu: Jana Nagyová předváděna do vazby, Autor: Alexandr Satinský / MAFRA / Profimedia.cz)