Reklama
 
Blog | Martin Kryl

Skutečným lůzrem minulého týdne je…

Jak číst volební výsledky

V řadě komentářů jsou celkové volební výsledky a zejména ztráty ČSSD v uplynulém týdnu označovány za malé Zemanovo vítězství. Ale pokud se podíváme na hlasování pod drobnohledem, obrázek může nabýt docela jiných obrysů. Pro pravdoláskaře totiž hlasování s mizernou účastí voličů vůbec nedopadlo špatně, a jak druhé kolo senátních voleb potvrdilo, ve většinovém systému si za koblihu tuhle zemi nekoupíte. Ukázalo se, že pokud nějaký starosta či ředitel školy dělá svou práci dobře, má mnohem větší šanci na senátorské křeslo než žokej, baleťák, vzpěrač, saxofonista či prezidentův poradce bez zářezu ve veřejné službě. Navíc zdánlivě populární fanklub hradního pána dostal jako celek v uplynulém týdnu povážlivě na frak a ti, kdož ztráceli naději, že příští prezidentské volby musí být jen potvrzením té ostudy vládnoucí na Hradčanech, se mohou alespoň na chvíli konejšit, že ještě není nic ztraceno… 

Už v prvním kole senátních voleb vyšlo najevo, že Zemanovi oblíbenci nejsou ale vůbec oblíbení u voličů, a počty získaných hlasů některých kandidátů na senátora nepřesáhly hranici naprosté marginality.

Vzpomínáte, jak Felix Slováček podpořil Zemana v prezidentské volbě a dostal za to od něj na Hradě metál? Tak ten saxofonista, co randí s o 40 let mladší partnerkou, přesvědčil celých 208 voličů a s 0,86% skončil předposlední.

Vzpomínáte, jak Vladimír Dryml obcházel v Senátu kolegy a získal u nich nominační podpisy pro přímou volbu Miloše Zemana za prezidenta? Tak tento odvolaný ředitel vrchlabské nemocnice dostal něco málo přes tisícovku hlasů a s 3,2% byl mezi kandidáty úplně poslední.

Reklama

Vzpomínáte, jak Miloš Zeman před necelým rokem zpíval státní hymnu na pódiu s Martinem Konvičkou? Tak docent přes brouky a vymítač islámu, který se rád pyšnil prezidentovou podporou a stejnou protiimigrantskou rétorikou, skončil na Táborsku s 3117 hlasy předposlední.

Vzpomínáte, jak se Miloš Zeman zastal (zatím nepravomocně) odsouzené ředitelky ERÚ a odmítl požadavek vlády odvolat jí z funkce? Tak Alena Vitásková, která se ve volbách chtěla dostat k senátní imunitě, dostala jen 3599 hlasů a nepostoupila v Ostravě ani do druhého kola.

Nedosti tomu, v prvním kole zcela vyhořeli i další Zemanovi obhájci z řad ČSSD, kterým nepomohlo dokonce ani jejich zázemí v Poslanecké sněmovně – příznivec konspiračních teorií a prokremelský aktivista Standa Huml (4348 hlasů) byl v Mělníku čtvrtý a skokan na lyžích Pavel Ploc si s 5,77% doskočil na pěkné 5. místo mezi devíti libereckými kandidáty.

V druhém kole pak většinový systém poslal na politickou prosekturu účastníka proslulé lánské schůzky a bazénkového ochránce křesťanských tradic Zdeňka Škromacha, jinak věrného člena Zemanovy páté kolony v ČSSD.  S výsledkem 68:32 ho převálcovala úspěšná lidovecká starostka z vedlejší vesnice a politická kariéra Mr. Selfie z terezínského ghetta tím právě končí. Nahnutý osud má i ministr Jan Mládek, známý svojí podporou Zemanovy prokremelské politiky a vazbami na Rusko, který před časem neprozřetelně slíbil, že když neuspěje v senátních volbách, tak na vládní post rezignuje. Porazil ho 60:40 úspěšný místní starosta – nestraník kandidující s podporou ANO. Sobotka dnes sice Mládkovu demisi odmítl, ale ministr průmyslu a obchodu bude spíš muset držet basu s premiérem.

Z početné klaky Zemanových podporovatelů tak usednou do senátorských lavic jen ústecký exbolševik a Putinův obdivovatel Doubrava a exministr Zemanovy úřednické vlády bez důvěry Ciencala. V obou případech to není překvapivé, sever Čech a sever Moravy jsou nejhoršími místy k žití v zemi, kde v prezidentské volbě Zeman vyhrál na celé čáře. Navíc, ani jeden z nich nezíská v Senátu významný post, neboť nejspíš zůstanou mezi nezařazenými. Celkem tedy dva fanoušci ze sedmadvaceti obvodů, to rozhodně není terno – Zemanova podpora v horní komoře Parlamentu tak dozajista citelně oslabila.

Ačkoliv komentáře před krajskými volbami naznačovaly, že očekávaný úspěch ANO notně posílí Zemanovo úsilí o rozkol v ČSSD, stačil týden vyjednávání a mnohé je jinak. Především hlavní Milošův spojenec v ČSSD, sedmilhář a lánský pučista Michal Hašek v Jihomoravském kraji konečně „dojel“ a vyklidil hejtmanskou kancelář. Hašek skončil ve volbách až třetí za ANO a KDU-ČSL, a v počtu preferenčních hlasů ho přeskočili rovnou dva lidovci. Uvnitř vlastní partaje se stává nickou, kterou ani nezvou na povolební vyjednávání, protože by s ním stejně nikdo jednat nechtěl. To ovšem Zemanovi nevadí, dál si cení jeho dlouhodobé loajality a odmítl proto přijmout Haškovu rezignaci na poradce pro regionální politiku. Přesto musí být tenhle výbuch pro Zemana velkým zklamáním, neboť počítal s tím, že by právě Míša Hašek mohl ještě před poslaneckými volbami vrazit Sobotkovi dranžírák mezi lopatky.

Jednu z největších facek dostal Zeman ve Zlínském kraji, kam navíc krátce před volbami přijel, aby podpořil své podržtašky Kruliše, Mynáře a Nejedlého kandidující za SPO. Jenže Zemanovci na Valašsku dostali jen 2,2%, takže nemají ani místo v zastupitelstvu. A hlavní Milošův ekonomický poradce Nejedlý získal ve volbách závratných 46 preferenčních hlasů! To vcelku vypovídá dost o tom, co si dědici Baťova odkazu o Milošově hradní partičce myslí.

Krajské volby znamenaly také katastrofu pro další početnou skupinu Zemanových podporovatelů – komunistů. V krajích přišli o více jak polovinu mandátů a jejich bývalí voliči, kteří přešli k ANO, mohou být v budoucí prezidentské volbě nevyzpytatelní.

Hodně hlasitou skupinou, která poslední měsíce souzněla s Hradem a na demonstracích vytahovala transparenty na jeho podporu, byly všechny ty protiunijní, protiimigrační a xenofobní uskupení jako Úsvit, IVČRN, Bartošova Národní demokracie či Apači s IMK. Volby ukázaly bezvýznamnost těchto exotů, jejichž mediální prostor byl mnohonásobně větší než kolik by si skutečně zasloužili. Nikdo z jejich kandidátů se totiž do zastupitelstev nedostal a jejich volební výsledky sotva kde překročily 1% zisk. Rozhodně to nevypadá, že by se právě o jejich voliče mohl Miloš za rok a půl opřít. Výjimkou je jen Okamurova SPD, která v koalici s Velebovou SPO přeci jen v řadě krajů bodovala. Nakonec i ti méně inteligentní voliči museli ty svoje hlasy někomu dát, že. Ale na místo v krajských koalicích a radách může Tomio prakticky zapomenout.

A co ti úspěšní z Milošova fanklubu? Zprvu se zdálo, že celorepublikové vítězství ANO může tandem Babiš-Zeman výrazně posílit, ale už první povolební týden ukázal, že zdánlivě vítězný ministr financí si nebude moci s výsledkem 21% moc vyskakovat a nezbývá mu než pokorně vyjednávat, aby vůbec nějaká hejtmanství získal. Zeman mu rychle přispěchal na pomoc a kritizoval protibabišovské koalice jako „zradu na voličích“. Sám přitom zapomněl na hroudu másla na vlastní hlavě v podobě slavné „opoziční smlouvy“. Babiš i Zeman se mohou vztekat, ale bez 51% podpory se koalice sestavit nedá.

Nejúspěšnějším z prezidentových favoritů se tak stal další lánský pučista Zimola, který hned po vítězství v jihočeském kraji odjel na Hrad, aby po schůzce se Zemanem začal svého předsedu okopávat do kotníků. Jenže o postu hejtmana ještě ani po týdnu není rozhodnuto a Zimolovo vítězství může klidně dostat Pyrrhovu příchuť. A i v případě, že si hejtmanství udrží, bude jihočeská koalice dost křehká na to, aby se vedle toho pouštěl do přímého souboje se Sobotkou.

Korunu celému dění v uplynulém týdnu nasadil Zemanův tým v čele s kancléřem Mynářem a tiskovým mluvčím Ovčáčkem. Zjevně rozrušeni aktuálním povolebním vývojem špatně naplánovali čtvrteční cestu do Bratislavy. Zeman se tak stal terčem posměchu za to, že po ostudné neúčasti na pohřbu Šimona Peréze, kdy dal přednost konferenci pořádané agentem KGB, přijel pozdě i na pohřeb slovenského prezidenta Kováče a nestihl tam kondolovat pozůstalým. Namísto toho, aby se česká delegace vyhnula dalším trapasům, tak donutila pořadatele obřad přerušit a na chvíli podržet rakev se zemřelým ve dveřích, protože se jí Miloš chtěl narychlo poklonit! Mezinárodní ostuda jak Brno, kdy se každý, kdo má v těle trocha kinderstube, musel studem propadnout, a Guth-Jarkovský se otáčel v hrobě. Následné trapné výmluvy na počasí (rychle odmítnuté meteorologickým ústavem) a bezdůvodné obviňování Řízení letového provozu (přitom dispečeři prokázali bezchybnost svého počínání) jen potvrdily, že Zemanem nedávno přiznaná demence je nejspíš nakažlivá a trpí s ní i jeho tiskový mluvčí. A aby těch Jobových zpráv za jeden týden nebylo pro Hrad málo, tak Vladimír Putin konečně oficiálně přiznal, že na východní Ukrajině bojovaly ruské jednotky – což je právě to, co Zeman už dva roky popíral se slovy, že „Lavrovovi věří, že tam žádní ruští vojáci nejsou“.

Prostě pro Hrad to byl týden blbec.

Nakolik se volební ztráty Zemanových obdivovatelů a všechny excesy projeví na Milošově popularitě, ale není v Čechách těžké odhadnout, neboť je známo, že na rozdíl od pražských kavárenských povalečů je náš venkovský hospodský balík splachovací a svého prezidenta miluje. Takže jedeme dál!

(Autor foto v náhledu: Ludvík Hradílek)