Reklama
 
Blog | Martin Kryl

O vrazích a hrdinech aneb „Přejde vás smích“

„Jste to vy, kteří převracíte za 20 let historii. Kteří falšujete a zkreslujete historii už v učebnicích pro děti od prvního stupně základní školy! Jste to vy, kdo předkládáte hrdiny za vrahy a vrahy za hrdiny," – citát, ze kterého každého slušného člověka musí mrazit v zádech a který stojí za zapamatování.  Na jednání Poslanecké sněmovny ČR jej včera vyslovila Mgr. Marta Semelová (KSČM) v rozpravě před hlasováním o změně zákona o státních svátcích a uznáním 16. ledna jako významného Dne památky Jana Palacha. 

Zmíněné věty přednesla před kamerami tato stalinistka oddaná komunistické věci, dodnes obdivující samotného Klementa Gottwalda, který sám přesně před 83 lety ukončil svůj první projev v parlamentu slovy: „Přejde vás smích, my tento svůj boj povedeme bez ohledu na oběti, houževnatě, cílevědomě, do té doby, až vaše panství bude smeteno.“ A neuplynulo ani 20 let, kdy jeho režim už začal kroutit krkem demokraticky smýšlejícím lidem právě tak přesně, jak ve svém projevu Kléma předeslal.

Asi není sporu o tom, že soudružka Semelová ve sněmovně zjevně narážela na to, že po Listopadu byli v této zemi za (justiční) vrahy označováni lidé právě jako K. Gottwald (odmítl udělit R. Slánskému a spol. milost ve vykonstruovaném procesu), prokurátor Karel Vaš (vedl proces s gen. Píkou) či soudkyně Ludmila Brožová-Polednová (podepsána pod smrtícím rozsudkem M. Horákové). A také, že na druhé straně jejího hodnocení novodobé historie pak stojí premiérem oceněná skupina bratrů Mašínů, odbojové organizace Světlana či skupina Černý lev 777 a řada dalších účastníků protikomunistického odboje.

Smyslem tohoto blogu není dopodrobna rozebírat historické souvislosti komunistických vražd a aktivního boje té hrstky statečných proti bývalému režimu. Chci jen znovu připomenout, že lidé jako Semelová jsou v demokratických volbách zvolenými zástupci, kteří se podílejí na správě věcí veřejných. A že jejich hlas poté, co pomohli zvolit nového prezidenta a s přispěním ČSSD se etablovali v krajských radách, bude sílit.

Reklama

Svým výrokem mi soudružka učitelka zároveň sama dodala argument k další obhajobě názoru, proč nereformovaná extrémně levicová strana nemá už vůbec co mluvit do školství (viz můj blog http://krylmartin.blog.respekt.ihned.cz/c1-59224950-v-ceskych-budejovicich-by-chtel-zit-kazdy). V tomto případě o to pádnější, že Semelová sama je členkou Výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu ve sněmovně a zároveň členkou Výboru pro výchovu a vzdělávání Zastupitelstva hl. m. Prahy. Poslankyně, zastupitelka a učitelka, jejíž hrdiny jsou Gottwald, Vaš a Brožová.

Nevím, zda ke svému politickému působení ještě někde stíhá vyučovat, kdysi učila na prvním stupni ZŠ Zárubova v Praze. Ale být na místě rodičů, potomky bych takové rudé paní nesvěřil ani na jedno odpolední hlídaní v družině. A raději si už ani nechci představovat, jak by podle ní měly vypadat učebnice – jí vedené odborné sekci školství ÚV KSČM se nelíbí, že do škol chodí reprezentanti Konfederace politických vězňů a že v rámci vyváženosti by si prý žáci měli vyslechnout i exponenty komunistického režimu (neměla snad na mysli Grebeníčkova otce, sadistického estébáka z věznice v Uherském Hradišti?). To je asi stejně nechutná představa, jako kdyby se do školy kromě vězňů z koncentračních táborů přišli o své zkušenosti podělit i dr. Mengele s Adolfem Eichmannem.

Nostalgičtí vzpomínači doby ledové mne jistě opět obviní „z profesní likvidace člověka“, „modrého bolševismu“ či z „honu na čarodejnice“. Ale na ty rozumnější apeluji, že nechceme-li se probudit jednoho dne zase za ostnatým drátem, je třeba takové Semelové, Grebeníčky, Sloupy, Baborové a další soudruhy z radnic a parlamentů vymýtit. Nejlépe hned u příštích voleb, jinak nás zase přejde smích.

Autor je členem školské rady soukromého gymnázia