Reklama
 
Blog | Martin Kryl

O dobrovolném antigenním testu

V předvánočním shonu poněkud zanikla informace Ministerstva zdravotnictví, že od 16. prosince 2020 do 15. ledna 2021 probíhá dobrovolné antigenní testování osob pojištěných v České republice. Jeho cílem je „včasné odhalení infekčních osob a tím omezení dalšího šíření onemocnění COVID 19“.

Antigenní testování jako jedna z mála chvályhodných aktivit naší vlády v boji s pandemií přichází o dva měsíce později než testování v sousedním Slovensku či v Rakousku, ale zaplať pánbůh za ní. Už od jara je totiž jasné, že systematické testování je základem strategie jak zabránit šíření nákazy, než bude dostatek vakcíny pro všechny. To potvrzují jak doporučení z úspěšných asijských zemí jako je Tchajwan, Jižní Korea či Singapur, tak studie západních odborníků.

Hlavním argumentem ministerského týmu na podporu testování je to, že: „absolvováním testu před návštěvou příbuzných během Vánoc můžete své nejbližší před nákazou ochránit“. S tím lze rozhodně souhlasit – každý rozumný člověk bez příznaků nemoci, který zároveň zjistí, že je COVID-19 pozitivní, přece nepojede navštívit své prarodiče či přátele, aby je ohrozil.

Jenže už první rozpor a semínko nedůvěry najdete přímo na webových stránkách MZ ČR, kde v sekci věnované testům se píše: „Antigenní testy by se měly primárně používat u osob s příznaky covid-19“.  Zatímco na jiné stránce MZ je u dobrovolného testování vysvětlující text: „preventivní antigenní testování není primárně určeno pro symptomatické pacienty (tj. osoby s příznaky onemocnění covid-19)“.

Tak sakra, jak to vlastně je? Když má někdo příznaky, má nebo nemá jít na antigenní test?

Ale budiž, dejme tomu, že příznaky nemáte a chcete mít jistotu. Ovšem chce-li nás stát před nákazou ochránit v tak kritické době jako jsou Vánoce, tak by daňový poplatník očekával, že ministerstvo, samosprávné kraje a města budou právě během svátků postupovat koordinovaně a zajistí dostatečnou kapacitu a provoz odběrových míst. Přitom samotný odběr podle organizátorů netrvá dlouho – i s registrací nanejvýš 5 minut a po další čtvrthodině čekání je k dispozici výsledek. Při dobré organizaci by tak jedno odběrné místo mohlo zvládnout pár stovek zájemců denně. Jenže ouha – již před svátky byly všechny nejbližší termíny naprosto vyčerpány a krátce před Štědrým dnem byly zájemcům k dispozici první volná místa až o týden později na Silvestra!

Při bližším ohledání „Přehledu odběrových míst“ bylo jasné proč – v rozhodujících dnech 24.-27.12. totiž měla polovina míst nejméně dva či tři dny úplně zavřeno – některá dokonce všechny čtyři sváteční dny a třeba taková poliklinika Flora v Chebu měla z celého vánočního týdne otevřeno jen dva dny. Jinými slovy, ministerstvo zve občany – přijďte se na svátky otestovat, ale zdravotnická zařízení na to reagují tím, že mají zavřeno.

O to depresívnější je fakt, že většina ze zavřených odběrových míst nebyla na soukromých klinikách (kde by možná zvažovali zvýšené náklady na sváteční příplatky zaměstnancům), ale právě v krajských nemocnicích, tedy ve veřejnoprávním sektoru, na který platíme daně. Snad nejotřesnější situace byla v Moravskoslezském kraji, kde je přitom nákaza nejhorší, PES už dlouho dobu štěká na 5. stupni, ale v městských nemocnicích v Karviné, Třinci, Krnově, Opavě či Ostravě se zřejmě management rozhodl světit Štědrý den, Boží hod vánoční a Štěpána pracovním volnem a laboratoře přes svátky vůbec neotevřel. Celkem tak v sobotu bylo v celém kraji zavřeno 15 z 19 odběrových míst (!).

Neschopnost vlády dohodnout se s vedením krajů a měst na jednotném postupu je tak do očí bijící – zejména, jde-li o resort, kraj i města společně řízená Babišovým hnutím ANO. Komu po téhle akci „bude líp“, to pořád netuším, ale doufám, že voličům ve Slezsku a na severní Moravě konečně už dojde, komu to pořád skáčou na koblihu a u příštích voleb si snad na tenhle chaos vzpomenou.

Druhou tragédií je samotný rezervační systém, v němž si zájemci mají svůj termín návštěvy zarezervovat. Pominu fakt, že dříve než si stačí vyplnit formulář s osobními údaji, tak vám to jediné volné místo někdo jiný vyfoukne. Takže nejste-li při vyplňování dostatečně rychlí, může se stát, že ani na druhý či třetí pokus se vám nepodaří uvolněnou rezervaci uzmout pro sebe. Mnohem horším faktem ale je, že ani týden po zahájení celé akce nebyla čtvrtina (a v některých krajích dokonce třetina!) odběrových míst do rezervačního systému vůbec připojena. Nezbylo tak než hledat na adresách jednotlivých klinik a znovu a znovu se opakovaně registrovat jako uživatel, aniž byste měli jistotu, že se nějaké volné místo namane. Zájemce tak byl nucen ve svém kraji hledat paralelně na několika internetových stránkách, zda se někde náhodou neuvolnil termín. O uživatelské nepříjemnosti celého systému rezervací raději pomlčet – programátoři to buď šili horkou jehlou nebo se ani neobtěžovali nějakou analýzou uživatelského chování na webu.

O to horší pak čeká zájemce o test zjištění na místě samém, že již jednou vložená osobní data (jméno, adresa, r.č., ZP, telefon, email) se do systému odběrných míst nepřenášejí a zdravotnický personál musí všechno vkládat znovu (!). Jinými slovy, údaje z rezervačního systému slouží pouze pro to, aby si odběrné místo ráno na začátku směny vytisklo seznam osob, které nejspíš ten den přijdou. Ale místo aby zdravotníci už jen zkontrolovali správnost údajů, ztrácí čas přepisováním emailu a telefonu.

Obdobně zadrhává i organizace odběrů na místě samém – autorovi blogu se poštěstilo získat termín v pražské Ústřední vojenské nemocnici na sv. Štěpána, takže tu dále popisuji nedávnou zkušenost z Prahy (snad je to jinde lepší). U vjezdu do areálu vás uvítají cedule s nápisy COVID-19 testování, ale informace, které z odběrových míst je na placené PCR testy a kde jsou dobrovolné antigenní testy, je už poněkud utopená, takže kdo nechodí do nemocnice často, bude se nejspíš ptát kolemstojících na cestu. Odběrová místa v ÚVN  jsou uprostřed rozsáhlého areálu ve vojenských stanech jak ze seriálu M.A.S.H. První, co si uvědomíte po vystoupení z vyhřátého auta, je fakt, že Střešovice jsou na kopci a pěkně tu profukuje. A protože budete čekat venku na nechráněné ploše, dobře se oblečte. Zaplať pánbů za mírnou zimu, neboť představa čekání v pořádném holomrazu či v zimní plískanici s broděním se v mokrém sněhu by mnohé dobrovolníky odradila, případně by si místo kromě testu na koronavirus mohli s sebou domů odnést slušné prochladnutí a rýmičku.

To, že máte rezervační čas v intervalu 9:30- 9:45 a na místo dorazíte přesně, ještě nic neznamená. Postavíte se do fronty, před vámi je dvacet lidí, kteří si s rozestupy hlavu nedělají. Bodejť taky – tím jak profukuje, mají všichni tendenci se k sobě choulit jak tučňáci v Antarktidě. A protože fronta moc rychle nepostupuje, zapřádáte hovor s ostatními. V němém úžasu se dozvíte, že ve frontě před vámi stojí někdo úplně bez rezervace nebo že ti, kdo mají rezervaci na 10:45, přišli o hodinu a čtvrt dříve, protože chtěli jít společně se svými přáteli. Takže ještě než se na vás dostane řada, v duchu si zanadáváte, proč jste s tou rezervací ztrácel tolik času.

Samotný test je rychlý, trvá pár vteřin a z rukou zkušeného medika není nijak bolestivý. Upřímně, teprve až se posadíte na odběrovou židli ve stanu, budete mít z celé té anabáze asi nejlepší dojem. To proto, že zdravotníci, kteří tu přes Vánoce mají službu, si navzdory obtížným podmínkám udržují dobrou náladu, jsou milí a člověk tak nemá pocit, že by někoho obtěžoval. A že reputaci celého sektoru zdravotnictví tak zachraňují ti pěšáci v poli, nakonec potvrzují i jiní.  A konečně druhé kladné body si zaslouží automaticky odesílaná SMS s výsledkem testu, která přijde pár vteřin před tím, než z tiskárny vyjede potvrzení o tomtéž.

S lejstrem o negativním výsledku se na chvíli uklidníte a jestli chcete, můžete po pěti dnech přijít znovu. Ale i tak bude lepší nadále doporučená opatření dodržovat a věřit, že to navzdory těm „provazochodcům“ nahoře nakonec všichni ve zdraví přežijeme.

Reklama