Reklama
 
Blog | Martin Kryl

Na co ještě parlament čeká?

Česká republika se opět prodrala na vrchol žebříčku „best in covid“, sedmidenní průměr nově nakažených vysoko přeskočil rekordy z letošní zimy a dosahuje téměř k číslu 20.000. V přepočtu na množství obyvatel nám patří celosvětově již zase první místo mezi srovnatelnými státy. Pátou vlnu covidové pandemie nezvládáme podobně jako jsme nezvládli vlny předchozí.

Je sedm týdnů po sněmovních volbách a v zemi i nadále vládne vláda Andreje Babiše v demisi, tedy sice formálně „plnokrevná“, ale fakticky již bez politického mandátu činit závažná rozhodnutí. V parlamentu již nemá žádnou podporu a lze důvodně pochybovat, že by jí sněmovna schválila i jinak rozumný návrh protipandemických opatření (čímž pochopitelně nemám na mysli zákaz vánočních trhů). Nedůvěra veřejnosti k premiérovi a k pátému ministrovi zdravotnictví je taková, že je skoro nikdo nebere vážně, i když třeba chvályhodně vyzývají k očkování či k omezení sociálních kontaktů.

A právě tato vláda ve středu vyhlásila nouzový stav. Dle mého soudu pozdě, protože mnohé nemocnice už melou z posledního, odkládají elektivní zákroky, dochází jim personál a nemají zásoby monoklonálních protilátek k léčbě nakažených. Navíc, ani laboratoře nemají dostatečnou kapacitu na testování PCR testy, na výsledky se čeká déle než je platnost testu a hygienické stanice už nejspíš úplně rezignovaly na trasování. Ve skutečnosti jsme v nouzovém stavu nejméně již od voleb, protože dnes nás jen dobíhají špatná rozhodnutí z minulého měsíce a Babišův předvolební alibismus. V současnosti je hospitalizováno přes 6.000 lidí a denně umírá na covid okolo 100 pacientů. Z prostých logických úvah i matematických modelů tak vyplývá, že u více jak 10.000 českých štědrovečerních stolů bude přebývat nejméně jedna židle. Nejen proto, že dotyční budou ležet v nemocnicích, ale že další budou i někde na pitevně, v krematoriu, v urně či rakvi. Prostě na tyhle Vánoce hned tak nezapomeneme a pro mnohé to nebude příjemné vzpomínání.

Aby toho nebylo málo, tak dnes navíc do Česka dorazila i nejnovější mutace viru zvaná omikron, před kterou varuje WHO jako před tzv. „znepokojivou“, což je jen eufemismus pro vir, který je vysoce nakažlivý a značně resistentní, takže se mu lze jen obtížně bránit. To málo, co o něm víme, na klidu nepřidává. Omikron dokáže obejít reakci lidského imunitního systému a závažný průběh nemoci mají i mladí lidé.

A do toho všeho se nám nakazila covidem ještě i hlava státu. Podle dostupných zpráv je Zeman očkovaný třemi dávkami a průběh má zatím bezpříznakový. Good for him, má tedy větší šanci, že z nákazy nakonec vyvázne. Ale i tak pozitivní test automaticky znamená IZOLACI a nikoliv karanténu, jak tu mnozí chybně hlásají. Izolací se podle zákona o ochraně veřejného zdraví rozumí „…oddělení fyzické osoby, která onemocněla infekční nemocí nebo jeví příznaky tohoto onemocnění, od ostatních fyzických osob. Podmínky izolace musí s ohledem na charakter přenosu infekce zabránit jejímu přenosu na jiné fyzické osoby, které by mohly infekční onemocnění dále šířit.“  Izolace přitom trvá povinně nejméně 14 dní od pozitivního testu a až po dvou týdnech může lékař pacienta propustit z izolace jen pokud poslední 3 dny neměl příznaky onemocnění.

Mluvčí Ovčáček již předevčírem oznámil, že „Program prezidenta republiky bude po dobu léčby onemocnění COVID-19 pozastaven“. Zároveň víme, že Zeman nemá vlastní mobilní telefon a neumí ovládat tablet či notebook, kromě osobního kontaktu tak nemá žádný způsob komunikace s okolím či s ústavními činiteli. Je tak nabíledni, že po zářijové dvoutýdenní hospitalizaci následované  47 dny na JIP a s ascitem a jaterní cirhózou nebude prezident moci další dva týdny vykonávat prakticky nic z ústavou svěřených pravomocí.

Nicméně Zeman už slíbil, že tento týden jmenuje Petr Fialu premiérem, i kdyby čert na koze jezdil. Kancelář prezidenta proto vymyslí něco, jako obejít stanovisko hlavní hygieničky Svrčinové, která ovšem zdůraznila, že výjimky z izolace neexistují. Tipuji, že Zeman nejspíš nakonec Fialu jmenuje, ať už mu jmenovací dekret podstrčí škvírou pod dveřmi, hodí v obálce z okna nebo nechá ve vedlejší místnosti. Doufám jen, že budoucí premiér nebude muset riskovat přímý kontakt oblečený jako zdravotnický „sněhulák“ s trojkovým respirátorem či rovnou v atombordelu s dýchací maskou.

Reálně to jmenování premiéra je vlastně úplně zbytečné a k ničemu. Fiala bez ostatních členů vlády nemá žádné pravomoci a nemá tedy ani možnost zasáhnout do tvorby protiepidemických opatření. A dokud nebude jmenována nová vláda jako celek, tak úřaduje ta v demisi a veškerou odpovědnost nese Babiš a jeho Melody Boys z holdingu. Ti však působí podobným dojmem jako zaměstnanci na konci výpovědní doby a jejich ochota cokoliv řešit je blízká nule. Zemanova izolace tak odkládá o další týdny jím požadované (ústavou nijak nepředvídané) pohovory s jednotlivými kandidáty na ministry. Navíc od něj můžeme očekávat další obstrukce při jmenování Lipavského,  Beka, eventuálně Bernarda a prodlužování konečného termínu předání moci nové vládě. Zeman tak bude vysírat i na smrtelné posteli, protože to je jeho přirozenost. Řešení pandemie se tak odloží na dobu po Silvestru.

Má-li se tato země vyhrabat ze svrabu, v jakém se poslední měsíce (a roky) nachází, je třeba jediné – aby politici konečně našli odvahu, spustili postup podle čl. 66 Ústavy ČR tak, aby předsedkyně Poslanecké sněmovny mohla okamžitě jmenovat Petrem Fialou navržené kandidáty za členy vlády. Aby tohle bezvládí už skončilo a my jsme alespoň na čas nemuseli čekat, než se chorobami stižený alkoholik probere z deliria a ukojí svoje egomaniakální choutky.

A pokud našim zákonodárcům k tomu chybí text usnesení, tak mohou použít třeba tenhle mustr:

Parlament České republiky

POSLANECKÁ SNĚMOVNA

2021

Reklama

 9. volební období

[·]

USNESENÍ

Poslanecké sněmovny

ze 4. schůze

ze dne [·]. listopadu 2021

k návrhu o přechodu pravomocí prezidenta republiky podle čl. 66 Ústavy České republiky  /sněmovní tisk [·]/


Poslanecká sněmovna

  1. konstatuje, že vzhledem ke svému zdravotnímu stavu nemůže Ing. Miloš Zeman ze závažných důvodů vykonávat svůj úřad prezidenta republiky,
  2. konstatuje, že v souladu s čl. 66 Ústavy České republiky přísluší výkon funkcí podle čl. 63 odst. 1 písm. a) až e) a h) až k) a čl. 63 odst. 2 předsedovi vlády. Předsedovi Poslanecké sněmovny přísluší v době, kdy předseda vlády vykonává vymezené funkce prezidenta republiky výkon funkcí prezidenta republiky podle čl. 62 písm. a) až e) a k) a dále čl. 63 odst. 1 písm. f), jde-li o vyhlášení voleb do Senátu.

 

Markéta Pekarová Adamová v. r.

předsedkyně Poslanecké sněmovny

Stanislav Berkovec v. r.

ověřovatel Poslanecké sněmovny

 

Senátoři nechť si návrh příslušně upraví a schválí ho obratem.

Hlavně už konejte. Sofort. Čas se tu krátí tisícům lidí.

PS. Pokud by se proti takovému usnesení chtěl Zeman s pomocí právníků bránit žalobou u Ústavního soudu ČR, považuji za nanejvýš žádoucí, aby si ho příslušný senát ústavních soudců předvolal do Brna a na vlastní oči se tak mohl přesvědčit, zda má k výkonu úřadu prezidenta vůbec dost duševních a fyzických sil. Good luck.