Reklama
 
Blog | Martin Kryl

Na aktuální téma…

Níže uvedený text nepochází z mého pera, ale koluje po facebooku (autor užívá nick Jan Pilar). Nemohl jsem však odolat pokušení se o tento stručný a výstižný popis situace se čtenáři podělit. Je v něm téměř vše, co v současnosti víří sdělovacími prostředky a zvedá mandle drtivé většině populace. Zároveň je ale potěšující, že navzdory tomu všemu neztrácí našinci smysl pro klasický český ironický humor. 

„Takže shrňme si to: prezident se na ruské ambasádě ožírá tak, že nedokáže stát. Ministr financí není schopen ani mluvit. Ministr zahraničí ani zůstat vzhůru. Sekretářka předsedy vlády řídí vojenské zpravodajství. Generálové armády ČR se bojí odporovat jedné úřednici a sledují manželku premiéra. Stát má rozvědku, která ani sama neví, že je sledována. Její velitelé netuší, že budou zatčeni, zatímco vůdci mafie to ví předem a dekují se na připravené jachty na Jadranu. Korupční síť se roztahuje po celé zemi a policie zabavuje stovky milionů a desítky kila zlata ukrytém v bankovních schránkách. Vládu k odstoupení vyzývá klinický psychopat, který sledoval, nahrával a uplácel všechny svoje poslance. Část sněmovny již úřaduje z vězení. Vedení opozice působí jako partička, která právě unikla z Bohnic a budoucí vývoj státu oznamuje na facebooku prezidentova sotva zletilá dcera. Pro alespoň trochu reálné scénáře je Hollywood. Na všechno ostatní je tu česká politika.:)“

Snad by zasloužilo ještě dodat, že k tomu všemu, ač kauza je prezentována jako korupční, kanceláří premiéra země se prohánějí kukláči z útvaru specializovaného na boj s mafiemi, zatímco policejní útvar specializovaný na korupci (ÚOKFK) nečiní nic, k demisi vyzývá vládu prezident, za jehož poradci na Úřad vlády v dobách premiérování osobně docházel(!) největší boss českého podsvětí Mrázek a premiérovi otloukají o hlavu korumpování exposlance Fuksy funkcí v dozorčí radě Českého aeroholdingu ti samí politici z ČSSD, kteří do čela ČSA posadili za odměnu „Luftjardu“ Tvrdíka a podělili se o místa v dozorčí radě např. Dopravního podniku a řady polostátních firem. Míru pokrytectví současné politické scény pak už jen završuje bývalý donašeč StB v čele druhé nejpopulárnější strany, který sám jistě dobře ví, kolik jeho soudruhů zasedlo v orgánech městských a krajských firem právě po vytvoření krajských koalic se socdem.

Tohle nemá být obhajoba nechutností, které se ve Strakově akademii děly, ale spíše připomínka toho, že „jánabráchismus“ je zavedenou praxi celé politické reprezentace od vlády, přes kraje až po magistráty. Takže chce-li olomoucký vrchní státní zástupce měřit všem stejně, měl by si brzy posvítit odhadem na několik dalších desítek politiků ze všech parlamentních stran, a poslat Šlachtovy tvrdé hochy o půlnoci i k hejtmanům a primátorům většiny našich měst. Tím jednou pro vždy vymetou tu stranickou chásku, která si rozděluje posty ve státních, krajských a městských firmách mezi sebe, a pak už dojde naplnění ideálů Holešovské výzvy, kdy nám bude vládnout sbor kompetentních odborníků. Jen netuším, kdo je vybere a kdo jmenuje.

Reklama

(Autor nicméně s politickými nominacemi do firem nesouhlasí)

Obrázek v přehledu: Pan Čistý se přeci jen nakonec ušpinil (foto: Právo)