Reklama
 
Blog | Martin Kryl

Jak číst výsledek hlasování?

Včera dopoledne v poslanecké sněmovně nefungovalo hlasovací zařízení a tak přišly po delší době na řadu skrutátorky se svými poznámkovými bloky. Naštěstí při hlasování o důvěře se hlasuje po jménech a tak je matematický výsledek hlasování 93:100:7 snadno k rozluštění. Jak ale fakticky dopadlo hlasování pro jednotlivé účastníky celodenního maratónu? Podívejme se na to v pořadí, v jakém vystupovali v rozpravě ve sněmovně.

Zeman – plichta, která mu nevadí

Ačkoliv prezident oficiálně vážil cestu do sněmovny, aby podpořil svoji vládu, ve skutečnosti jen přišel oznámit, že negativní výsledek hlasování ho nezajímá a žádnou novou vládu už do voleb nejmenuje. Budiž, dokud se parlament nedohodne na změně ústavy, jím dosazení soudci z Ústavního soudu ho stejně podrží. Hrozba odchodu socdem poslanců před hlasováním byla na poslední chvíli zažehnána a tak relativně vyrovnaný výsledek je pro prezidenta spíše plichtou než prohrou. Ale málokdo si uvědomuje, jak skandální je Zemanovo vyhrožování, že nikoho z koalice do skončení vyšetřování nepustí do vlády – potvrdil tím, že nedávná Ištvánova návštěva na Hradě nebyla jen zdvořilostní. Paradoxní je, že touto logikou by nemusel vlastně pustit do vlády ani nikoho z ČSSD, neboť řada jejích představitelů je již v jiných kauzách vyšetřovaná a hrozí jí vězení. Rychlá dohoda o předčasných volbách, které si Zeman vůbec nepřeje, však může prezidentovy choutky alespoň částečně utlumit.

Rusnok – poražený dne

Reklama

To, že se stane „nedůvěryhodným“ premiérem s historicky největší rozdílem sedmi hlasů, se vědělo předem. Rusnok nejen přecenil svůj odhad 96-97 hlasů, ale přítomné otrávil svým padesátiminutovým projevem, při němž poslanci buď odcházeli anebo usínali a ve kterém citoval dlouhé pasáže z programového prohlášení. Přehlídka nudy, ztraceného času a ukázka nesoudnosti člověka, který pouze posloužil svému účelu. Korunu tomu nasadil jeden z jeho ministrů (Ciencala), který se přidal potleskem při vyhlašování výsledku o neschválené důvěře… A tak jediné, co ho snad mohlo potěšit, je Zemanův slib, že jej nechá dosloužit bez důvěry až do voleb. Nicméně nedůvěru mu poslanci připomenou při každém jeho pokusu dosazovat prezidentovy příznivce do úřadů a státních firem.

ODS – Pyrrhovo vítězství

Navzdory tomu, že Rusnok neprošel, hlasování ukázalo, že největší slabinou koalice není LIDEM, ale ODS. Dva nepřítomní přeběhlíci (o jejichž motivaci by se měla zajímat policie) tak potvrdili nejen neexistenci proklamované 101, ale i zároveň skutečnost, že vedení ODS nemá partaj pod kontrolou. Definitivně tak padla iluzorní naděje pro premiérku Němcovou a uvnitř strany se již rozpoutal boj o další směřování. Pro případné předčasné volby je tak ODS tuplovaně vyřízená.

VV – do propadliště dějin

Vystoupení Bárty bylo obzvlášť tragikomické – připomínat pravicové koalici zvyšování daní, které poslanci z VV sami podpořili a korupci, z níž byl sám předseda obviněn, je jen finální dohrou tohoto podnikatelského projektu ve sněmovně. Naštěstí volební preference VeVerek ukazují, že tenhle oříšek voliči už podruhé nespolknou.

TOP09 – utrpěná výhra

Z bývalé koalice dopadla TOPka nejlépe – Rusnok nedostal důvěru, partaj hlasovala jednotně a aktivně přebírá roli leadera na pravici. Nicméně návrh na předčasné volby je spíše z nouze ctnost, Zeman totiž včas rozpoznal rozklad ODS a z Kalouska udělal hlavního čerta, kterým bude i nadále strašit levicové i středové voliče.

Sobotka a ČSSD – ponížená, ale nadějná nevýhra

Ačkoliv Sobotka opakovaně vyhlašoval svůj nesouhlas s prezidentskou vládou, nakonec na poslední chvíli otočil o 180° a sám přišel s návrhem podpory. Protože hlasování proti deklarovanému přesvědčení a svědomí je dle našich státních zástupců a priori podezřelé – věřme, že úterní jednání v poslaneckém klubu, na němž si Sobotka vyhandloval příslib křesla budoucího premiéra výměnou za ústupek Haškovi a spol., se celé odehrálo v budově sněmovny, jinak by se na něj nevztahovala indemnita. Sobotkovi ale tato úlitba navíc nebude stačit – Zeman slíbil, že po volbách jmenuje loajálního představitele vítězné strany, nikoliv jejího předsedu. Pro partaj ale výsledek není prohrou: přestože podpořili jednotně vládu konkurenční skupiny ze SPOZ a hlasování přitom prohráli, jejich hlavní cíl – volby – se přeci jen výrazně přiblížil. Jen některým poslancům asi nedochází, že podporou vlády na sebe ČSSD bere politickou odpovědnost za kroky Rusnokova kabinetu.

Paroubek – do propadliště dějin 2

Poslední šance „buldozera“ jak zviditelnit LEV21 v televizi za peníze koncesionářů. Se Zemanem měl nevyrovnané účty, tak se přidal k pravici. Po volbách bude už „sexy mozek“ ve sněmovně chybět.

KSČM – na výsledku nezáleží

Komunistům bylo úplně jedno, jak hlasování dopadne, jejich pozice na něm nijak nezávisí. A dokonce lze věřit Filipovi, že předčasné volby jsou v jejich zájmu, neboť SPOZ už začíná lovit i v řadách voličů KSČM. Prezidentem oslabovaná ČSSD jim nijak nevadí, naopak zvyšuje jejich šanci na vystoupení z ilegality a pozvánku do budoucí vládní koalice.

LIDEM – do propadliště dějin 3

Těch několik zoufalců, kteří dostáli svému slovu a hlasovali proti vládě, teď nejspíš nevěří vlastním očím. Neúčast předsedkyně strany Peake na hlasování a její následný odchod z vedení předznamenává zánik této ministrany. Žádná škoda.

V rozpravě nevystoupil žádný člen vládní SPOZ, protože strana ani nemá žádného zvoleného poslance. Výsledek hlasování je pro Zemanovce do určité míry nepříjemností, která by jim mohla zabránit v prosazování svého vlivu ve vládě. Předčasné volby jsou pak pro SPOZ jednoznačně nevýhodou, neboť zbývající čas jim nemusí stačit k zisku dostatečného počtu hlasů. Lze tedy očekávat tlak na prezidenta, aby termín voleb co možná nejvíce oddálil. K tomu může sloužit i přepokládaná několikatýdenní zdravotní dovolená hlavy státu, podpořená nedávnými lékařskými zprávami.

Autor přesto doufá, že rozpuštění sněmovny podle čl. 35 odst. (2) ústavy nebude prezident odkládat

Obrázek v přehledu: Hlasovací tabule v PS (Autor: Vojtěch Marek)