Reklama
 
Blog | Martin Kryl

„Chcete mě?“

Příští středu padne vláda. Programovému prohlášení vlády nikdo z poslanců nebude věnovat pozornost, Rusnok by mohl v klidu rozdat prázdné papíry s jedinou otázkou ve stylu Zdeňka Srstky v titulku a ušetřit tak za toner v tiskárně. Hlasovat se bude totiž o důvěře a nikoliv o tom, zda předložený program je či není ku prospěchu voličů. Ačkoliv se Zemanovi lidé budou snažit ještě několik dní oživit v tuzemsku populární politické přeběhlictví, nevypadá to, že uspějí.

Tzv. Rusnokova vláda odborníků se tím zařadí vedle první Topolánkovy vlády z r.2006 do nepočetné skupinky neúspěšných pokusů premiérů získat na svoji stranu většinu poslanců přítomných ve sněmovně.  Splní tak svoji roli „užitečných idiotů“ a z milosti vladaře bude ještě nějakou chvíli pověřena výkonem funkce. Ať už měsíc či dva nebo i celých deset až do řádných voleb. V zemi ale bude fakticky vládnout z vůle lidu volený prezident se svojí suitou, na jehož krocích budou záviset další osudy nejen stovek politiků, úředníků a manažerů, a v konečném důsledku i ostatních daňových poplatníků.

Hlavní krátkodobé cíle Zemana a jeho SPOZ – sesazení nepopulární vlády a rozdávání trafik oddaným spolupracovníkům – ale už byly úspěšně splněny. Nečasova aféra se pro prezidenta stala nebeskou manou, která mu po vyčerpání volebních fondů pomáhá nasytit jeho věrné. Nevím o nikom střízlivém, kdo by si v lednu troufnul předpovídat, že už v létě bude ve Strakovce zasedat partička Zemanových sponzorů a že se na ministerstvech a ve státních podnicích začne kádrovat, jako by tu proběhly regulérní předčasné volby a ke korytům se prodrala nová politická reprezentace. Lidé kolem SPOZ (nyní již přezdívané “Spolek přátel organizovaného zločinu“) se tak mohou přisát na státní penězovody a teplá místa v úřadech vylepší rodinné rozpočty příznivců hlavy státu. Ovládnutí Českých drah je jen předzvěstí toho, co bude pokračovat v dalších firmách (mimochodem o vazbách Žáka a Zeleného na Šloufa si přečtěte zde – http://zpravy.idnes.cz/zemanovi-poradci-ovlivnuji-zeleznici-dx4-/domaci.aspx?c=A001117_214723_domaci_was

Právě možnost podílet se okamžitě alespoň na části moci pomáhá naplňovat i Zemanův dlouhodobý cíl, tj. oslabení ČSSD a ovládnutí levé strany politického spektra. Konzervativní část socdem složená zejména z bývalých komunistů a technokratů opoziční smlouvy cítí příležitost se vrátit „k lizu“ a houfně mu vyjadřuje podporu. K tomu jim napomáhá sílící část bytostných odpůrců pravice, kteří pod heslem „lepší Rusnok než Kalousek“ sedají na mucholapku nastraženou prezidentem a volají po podpoře tzv. nepolitické (rozuměj nikým nevolené) vlády odborníků.  Nejspíš jim nedochází, že netradiční Zemanův postup, který k jejich radosti likviduje pozůstatky pravicové koalice, může snadno semlít i jejich volební vítězství. Nevidí, že Sobotkova, Dienstbierova a Špidlova snaha vymezit prezidentovi místo na okraji politické scény ve skutečnosti může posílit pozici ČSSD při vyjednávání po volbách v r. 2014. Pokud ale prezident okupuje pomyslný střed hřiště, pak mu těžko někdo zabrání, aby si po novém rozdání karet příští rok nesáhl do talónu a nezahrál s bývalou rodnou stranou loženého betla. (Na vysvětlenou: Ústava mu nezakazuje, aby premiérem nejmenoval předsedu ČSSD, ale jemu loajálního Haška, případně rovnou Nejedlého z Lukoilu, a nechal si sestavit vládu dle svého vkusu.)

Reklama

Pravice je od pádu Nečase v hluboké defenzívě a jediný účinný způsob, jak mohla na jmenování Rusnokovy vládu reagovat – tj. okamžité vyslovení nedůvěry – už propásla. Němcová asi už chápe, že se svými 101 dalmatiny nemá šanci, i kdyby měla jejich podpisy vlastní krví i s apostilou. Senát ovládá levice, takže o případné ústavní žalobě na prezidenta ani neuvažuje.  Koalici tak teď nezbývá než trpně čekat, co gosudar udělá. Čas ale nehraje proti ní, naopak, čím později volby budou, tím snadněji ze sebe bude stírat nálepku neoblíbené a neúspěšné vlády.

O dalších krocích prezidenta Zemana se již dlouho spekuluje napravo i nalevo, ale jeho nevyzpytatelnost činí situaci značně nepřehlednou. Dokonce i zarytí odpůrci důchodce z Vysočiny mu přiznávají vynikající strategické i taktické uvažování a schopnost překvapit pro mnohé nemyslitelným řešením. Osobně se domnívám, že navzdory protestům většiny politických stran pověří Rusnoka (s odkazem na Topolánka v r. 2006) druhým pokusem nebo ho nechá vládnout v demisi až do voleb. Pokud by se v premiérovi pohnulo svědomí a odmítl hrát reprízu té trapné hry s nedůvěryhodnou vládou, pak si Zeman snadno najde za něj náhradu se stejným úkolem (že by Čuba?). Z rádoby úřednické vlády zmizí Fischer, doplní jí některý z přeběhlíků z ČSSD a dále budou pokračovat čistky na ministerstvech a v polostátních firmách. Tím se mu podaří v parlamentním papiňáku zvýšit tlak na předčasné volby, aniž by se jejich datum reálně přiblížilo. Horké politické léto se tak prodlouží až do jara.

Autor je přesvědčen, že rozhodnutí o tom, zda se příští rok stane Sobotka premiérem, padne už za pár dní.

 

Obrázek v přehledu: Rus-man (zdroj www.vasevec.cz)