Reklama
 
Blog | Martin Kryl

Cēterum autem cēnseō, Účtenkovka esse dēlendam.

Nejsem shopaholic, ale základní potřeby rodiny obstarávám v obchodech poměrně často. A tak vím, že se občas stane, že prázdná spíž, nedostatek domácích prostředků či nutkání obměnit šatník s botníkem si může vyžádat celý seriál nákupů za jediný den. A pokud je zákazník náročnější a nechce spokojit s nabídkou hypermarketu, může se tak v peněžence objevit třeba i tucet účtenek za víkend.

Nedávno z čísel zveřejněných přímo Ministerstvem financí vyplynulo, že tu mezi námi zřejmě žije multimilionář, který od rána do večera běhá po obchodech, u pokladny důsledně vyžaduje účtenky, aby je pak mohl přihlásit do loterie organizované paní ministryní Schillerovou, jinak doktorkou obojího práva. V srpnu totiž jeden z hráčů Účtenkovky registroval 11 tisíc účtenek EET, přičemž průměrná hodnota jedné účtenky byla 328 korun = tzn. celková měsíční útrata 3.608.000,- Kč v maloobchodech a službách. Budiž.

Vycházíme-li z prosté úvahy, že člověk musí někdy spát a že obchody mají taky někdy zavřeno, a že do loterie lze od jednoho obchodníka registrovat pouze jednu účtenku denně, pak 11000 účtenek za měsíc srpen = 355 účtenek denně = 30 účtenek/hod = nákup každé 2 minuty, a to v 355 různých obchodech za jediný den. Není třeba složitě přemýšlet, že už z tohoto pohledu nemají venkovští balíci s Jednotou a hospodou na návsi či dvěma supermarkety v nedalekém městě žádnou šanci. Na ministerstvu tak mají zřejmě rádi Pražáky, protože bych rád viděl nějaké okresní město, kde najdu 355 terminálů EET.

Teď paní ministryni konečně došlo, že se tu nějaká partička nabourala do stupidních pravidel Účtenkovky, a tak se rozhodla snížit maximální počet účtenek registrovaných v jednom měsíci na 500.

Těch 500 účtenek měsíčně však znamená v průměru 16 účtenek denně. A to včetně neděle a státních svátků, které ANO a sociální demokraté světí jako den klidu a zavírají proto obchodní centra.

Sorry jako, ale i kdybych si každé ráno kupoval cestou do kanceláře kafe, pak si dopoledne skočil na svačinku, potom do závodky na oběd, a ještě jedno kafe v bufetu, každý večer chodil na večeři a potom do hodinového hotelu a před spaním do vinárny na panáka nebo decinku, mezitím si koupil něco na sebe a do bytu a nějaký dárek pro příbuzné, tak je to pořád sotva ten absurdní tucet účtenek denně, každý jeden den v měsíci.

Proto tvrdím, že nikdo normální nemůže obvyklým způsobem obdržet 500 účtenek s BKP za měsíc. A není proto ani divu, že na facebooku už existuje dokonce směnárna účtenek.  Z toho plyne jediné, že paní ministryně i nadále platí z našich daní zcela zhovadilou loterii, ze které budou dál jen profitovat organizované skupiny budižkničemů šmelících s účtenkami.

Proto ostatně soudím, že Účtenkovka musí být zrušena. A Schillerová odvolána.

Edit 7.11.2019:

Z další zprávy vyplývá, že hru hraje okolo 400 tisíc lidí měsíčně, ale jen první tři hráči z TOP 50 dohromady vyhráli přes 300 cen. Že by náhoda či šťastná ruka? A mimochodem, zatímco ve skutečné loterii se na ceny skládají pouze účastníci hry, tak v Účtenkovce si vlastně nic kupovat nemusíte, stačí sebrat účtenku v koši s odpadky a daňoví poplatníci se vám na výhru složí. No, neberte to.

Reklama