Reklama
 
Blog | Martin Kryl

Česká soda aneb ústavně konformní převrat

Pomyslná laťka politického cynismu dosáhla v polistopadovém vývoji země nové rekordní úrovně. Prezident Miloš Zeman, přestože ho všichni šéfové hlavních politických stran během víkendu veřejně varovali, že tzv. úřednickou vládu nepodpoří, na truc jmenoval Jiřího Rusnoka, svého přítele a nominanta své vlastní politické strany, novým premiérem země. Vysmál se tak nejen celému parlamentu, ale i všem demokraticky smýšlejícím lidem, kteří od Listopadu´89 chodí k volbám, aby svěřili vládu do rukou volených politiků. První úspěšný krok k autokratickému systému máme tedy za sebou.

Zeman tak učinil navzdory skutečnosti, že předsedkyně Poslanecké sněmovny ho ještě před tím informovala, že se v dolní komoře parlamentu podařilo získat celkem 101 hlasů pro podporu nově sestavované vlády právě pod jejím vedením. Prezident jí suše oznámil, že ho to vůbec nezajímá a že si udělá, co sám uzná za vhodné. Odpoledne pak přistoupil k instalaci budoucí vlády jedné strany nesoucí samo vůdcovo jméno v názvu – SPO Zemanovci. Z dostupných vyjádření můžeme očekávat, že v nové vládě se objeví celá řada dalších tzv. „odborníků“, ve skutečnosti prezidentových přátel a spolupracovníků, jejichž hlavní kvalifikací (kromě servilnosti vůči hlavě státu) je členství ve SPOZ. Vedle Peciny a Drymla se tak možná dočkáme ve Strakovce i Kruliše a Štengla. Protože ale nikým nevolená strana zatím nemá dostatek příčetných členů, budou muset vládu doplnit zástupci Zemanova fanklubu z řad politických renegátů (Benešová, Kohout, Jandák) či příznivců korporativistické/syndikalistické politiky (Zavadil, Hanák, Toman).

Je tedy víceméně jisté, že Zemanova partaj, která v posledních parlamentních volbách obdržela 4,33% hlasů a nezískala ani jeden jediný poslanecký mandát, tak fakticky ovládne tuto zemi. Pamětníci vědí, že s výrazně lepším volebním výsledkem v demokratických volbách se k moci nedostal ani Hitler (1932 – 37%), ani Gottwald (1935 – 10%), a to byli už ostřílení politici na vrcholu kariéry. Dokonce ani Klaus, který si také Ústavu ohýbal podle svého, si nedovolil po předčasném pádu Standy Grosse odmítnout dát příležitost Paroubkovi k sestavení vlády. A to ještě v té době byl čestným předsedou silné ODS, takže musel překousnout pokušení jmenovat za premiéra některého ze spolustraníků.

Zemanovým příznivcům, kteří by snad chtěli argumentovat dokola omílaným tzv. „silným mandátem z přímých voleb“ bych si dovolil připomenout, že:

Reklama
  1. v lednu proběhly prezidentské, nikoliv parlamentní volby, a vláda je dle ústavy odpovědná sněmovně, nikoliv prezidentovi,
  2. z celkového počtu 8.424.235 oprávněných voličů dostal Zeman jen 32%, takže více jak dvě třetiny národa mu důvěru (svůj hlas) prostě nedaly,
  3. v Ústavě ČR se o síle mandátu nic nepíše – je tedy úplně jedno, jestli prezident vyhrál o jediný hlas nebo jich dostal 100%, pořád má stejné pravomoci a povinnost dodržovat ústavní pořádek.

Prezidentovi jistě nelze vyčítat, že by jeho postup byl přímo protiústavní – jen se sám pustil na tenký led za hranicí ústavních zvyklostí (více o tom kolega Přibáň – zde). Navíc, ačkoliv sám Zeman celou dobu plísnil Nečasovu vládu za to, že je kvůli hlasům poslanců z LIDEM nelegitimní, rok před volbami instaluje premiéra – zástupce politické strany a ještě ho drze označuje za úředníka. Je prakticky jisté, že Rusnokova vláda buď důvěru nedostane, nebo jí bude vyslovena nedůvěra dokonce ještě dříve, než sama o důvěru požádá. To jí ovšem nebude bránit v tom, aby se mezitím pokusila prosadit maximum z politického programu SPOZ. Buď jak buď, Zeman se svým postupem zapíše do dějin českého parlamentarismu jako politik, který v touze po moci dokáže zákonodárný sbor bez milosti obejít. Věřme, že to není začátek něčeho mnohem horšího.

Autor přesto věří, že prezidentovo jméno v názvu politické strany, která se chápe moci, neznamená přechod k osvícenému absolutismu.

Obrázek v přehledu: Monarcha a jeho fámulus (foto: Reuters)