Reklama
 
Blog | Martin Kryl

Neprojdou!? Už prošli…

Není nadto občas opustit svět virtuální reality a jít se podívat na ulici... Ačkoliv nejrůznější průzkumy veřejného mínění naznačovaly něco jiného, tak ještě před víkendem to podle hlasitosti a množství reakcí v médiích vypadalo, že skupina odpůrců NATO spolu s Putinovými fanošuky se svým počtem nejméně vyrovná příznivcům amerického konvoje a zastáncům našeho členství v Severoatlantické alianci. 

Tzv. „vlastenecká“ či „mírová“ skupina nastoupila do mediálního boje proti Dragoon Ride v pestré sestavě v čele se samozvaným velitelem Vyvadilem z Přátel Ruska v ČR, s podporou neokomunistů (KSM), komunistů (Filip, Kováčik a Ransdorf), postkomunistické SPO (Veleba), trockistů (Socialistická solidarita), přes odpůrce radaru (Ne základnám), odpůrce církevních restitucí z řad chartistů (Procházková, Uhl, Schneider), bývalé vojáky (Obrtel), hlasatele konspiračních teorií (Hájek, Solis), až po antisemity (A.B.Bartoš) či čistokrevné nácky (DSSS). Tenhle barevný vějíř z velké části radikálního či extrémistického ražení má sice dost odlišné názory na vnitropolitické směřování naší země, ale shodne se alespoň v několika věcech: 1) původcem největšího zla ve světě jsou USA, 2) Česká republika by měla vystoupit z NATO a EU, vyhlásit neutralitu a navázat bližší vztahy s Ruskem, 3) protiruské aktivity u nás financuje CIA, stejně jako platila „humanitárního bombometčíka“ Havla.

Veřejnoprávní média v opatrné snaze dosáhnout požadované objektivní vyváženosti debat ve smyslu „5 minut pro Židy – 5 minut pro Hitlera“ zvala v posledních týdnech tyto patrioty denně k televizním či rozhlasovým diskuzím a komentářům. Tím ovšem dostali ve zpravodajství či na sociálních sítích prostor, o jakém by se jim jinak vzhledem k jejich skutečnému vlivu mohlo jen snít. V důsledku této značně přifouklé mediální bubliny to zprvu vypadalo, že v rámci akce „NEPROJDOU!“ uvidíme podél tuzemských silnic stát tisícihlavé davy protestujících s vajíčky a rajčaty, případně že se dočkáme blokády přechodů hnojem či lidskými řetězy mírových aktivistů podobných těm, jež v 70. letech stávaly v okolí amerických základen v SRN. Už už se schylovalo k tomu, že v rámci Dragoon Ride si česká veřejnost za svoje reakce spíš utrhne ostudu u svých západních spojenců a vyslouží velkou pochvalu z Kremlu.

Jenže realita byla docela jiná. Především na straně odpůrců konvoje se kromě jejich naprosté početní bezvýznamnosti projevila totální impotence vůdců „tábora míru“, korunovaná vytrollením jejich vrchního velitele. Facebookové stránky Přátel Ruska se zaplnily stesky členů o tom, jak se jedinci s ruskou vlajkou cítili v davu proamerických příznivců sami a opuštěni. Kromě sobotního protestu na pražském Václaváku, na kterém se mezi několika stovkami účastníků objevil i Milouš Jakeš (apologet poslední skutečné okupace českých zemí cizími vojsky), se tahle sestava nezmohla na nic kloudného. A tak jedinou skutečně pozoruhodnou akci uspořádal sám A. B. Bartoš z ND (Národní demokracie, neplést s Národním divadlem), když se alespoň nechal u náchodského přechodu zatknout. Víc odpůrců dragounské jízdy ochotných obětovat v nepříznivém počasí své pohodlí nebo dokonce riskovat pro zvýšení publicity pobyt ve vyšetřovací místnosti policie se nenašlo. Nakonec sám Vyvadil to celé včera na Facebooku Přátel Ruska shrnul slovy „Fakt jsem naladěn tu skupinu postupně likvidovat“.

Reklama

Pokud v souvislosti s průjezdem jednotek 2. kavalerie americké armády hýbaly s nemalou částí české společnosti emoce, nelze to připisovat nějaké vysoké a trvalé míře angažovanosti občanů. Za normální situace (tedy pokud by východ Ukrajiny neokupovali ruští vojáci), by se takový přesun stal vcelku bezvýznamnou událostí, jakých se u našich západních sousedů bez povšimnutí odehrávají desítky. Jenže tentokrát se o popularitu Dragoon Ride postarala právě sama proruská kolona v Česku – zřejmě v domnění, že svým hlasitým antiamerickým postojem zatlačí na Sobotkovu vládu, aby zmírnila sankce proti Putinovi, nebo snad dokonce iniciovala odchod z NATO, ve skutečnosti dosáhla pravý opak. Nejen 15-20 tisíc lidí v Ruzyni, ale další tisíce lidí v ostatních městech, u hraničních přechodů a podél dálnic za poslední čtyři dny ukázalo, že v Česku je zcela naprosto nesouměřitelný počet těch, kteří veřejně podporují západní orientaci naší zahraniční politiky, členství v NATO a chápou důvody přítomnosti amerických vojsk v Evropě. O to významnější je, že akci Hi Friends – Pozdrav konvoji neorganizovala žádná partaj, ale několik dobrovolníků bez politických ambicí (na rozdíl od sobotního protestu vedeného parlamentní KSČM). Nic na tom nemění fakt, že mnozí návštěvníci přiznali, že je k účasti vyprovokovaly právě nenávistné reakce odpůrců konvoje.

A poučení? Snad jen, že to zas tak špatné s námi není, jak to někdy v mediích vypadá. Protentokrát stačilo se jen postavit k silnici, zamávat projíždějícím vojákům, a zároveň tím podobně jako otec Kraus v Pelíšcích vzkázat: „Nepřátelé amerických dragounů, vyližte si p*del!“

(autor nedostal za pozdrav konvoji, natož za tenhle článek ani cent)

Foto v přehledu: Lukáš Urban, EuroZpravy.cz